Lomele Lies is de nieuwe productie van ’t Mestreechs Volleks Tejater.  Hoewel de première pas op vrijdag 19 oktober in Theater aan het Vrijthof is, licht het Maastrichts gezelschap tijdens Het Parcours al een tipje van de sluier op. De hoofdrolspelers van Lomele Lies zullen, begeleid door het groot orkest van ’t Mestreechs Volleks Tejater, een exclusief muzikaal voorproefje geven.

Eigen versie van welbekende Assepoester

Lomele Lies is een eigen versie van Assepoester. Theatermaker en journalist Huub Noten zaliger heeft samen met zijn zoon, regisseur en producent Peter Noten, en de vaste liedtekstschrijver Phil Dumoulin van dit beroemde sprookje een “betouverend lachstök” gemaakt. Het verhaal speel zich af in het sprookjesrijk Flambesië, dat verdacht veel lijkt op Maastricht. Lomele Lies is een arm meisje dat dag in, dag uit getreiterd en gepest door een serpent van een stiefmoeder en twee draken van stiefzusters. Ondertussen moet kroonprins Désidorus dringend aan een echtgenote worden geholpen. Dat is echter niet zo eenvoudig: koning Flambanus “zuut ze vlege” en koningin Framboise heeft “’n sjrouf los”. Met kolderieke situaties en knettergekke figuren, grote showscènes, imposante decors en kleurrijke kostuums wordt Lomele Lies een theaterspektakel in sprookjesstijl voor jong en oud. Vanaf 19 oktober 2018 staan 12 voorstellingen in de verbouwde Papyruszaal van Theater aan het Vrijthof gepland.

Preview tijdens Het Parcours

Ruim anderhalve maand voordat het doek voor Lomele Lies voor het eerst opgaat, geeft ’t Mestreechs Volleks Tejater een muzikaal voorproefje tijdens Het Parcours, de opening van het nieuwe culturele seizoen, op zondag 9 september. Bekende Maastrichtse “kemediespeulers” en nieuw talent zullen te zien zijn in Lomele Lies. Tijdens Het Parcours maakt het publiek kennis met de twee nieuwe jonge hoofdrolspelers, Dominique Pellaers en Fernand Clermont, die Lomele Lies en prins Désidorus zullen gaan spelen. De bekende “kemediespeulers” Eric Jaspers (alias Dieter Koblenz), Armand van Bogaert en Armand Huntjens – die gestalte geven aan de boze stiefmoeder en de twee gemene stiefzusters – en Annemarie Kaanen (die de rol van de goede fee Floradora vertolkt) zullen songs uit dit “betouverend lachstök” uitvoeren. Bijzonder is dat de twee jeugdige talenten die Lomele Lies als kind spelen ook voor het eerst te zien zullen zijn: Jinte (7 jaar) en Tine (8 jaar) zullen afwisselend de rol van Lieske gaan vertolken tijdens de voorstellingen. De spelers wordt muzikaal begeleid door het groot orkest van ’t Mestreechs Volleks Tejater onder leiding van Dian Drugmand.

Comédienne en zangeres Marie-Ange Castermans (Duo X-Elle) en radiopresentator John Thoma spelen in de voorstelling het vorstelijk koppel. Tijdens de preview zullen zij de muzikale momenten op eigen wijze aan elkaar praten.

De exclusieve preview van Lomele Lies is op zondag 9 september om 15.00 uur op het hoofdpodium op de Markt en is gratis toegankelijk.

Fotocredits: Rob Nijpels