Het thema van de 23e editie van Het Parcours is ‘Cultuur, Smaakt naar Meer’.

Het hart, of de kern van Het Parcours: de KOM-leden en de kwaliteit die zij op deze dag aan de stad Maastricht en haar bezoekers laat zien, zal op deze dag versterkt en ondersteund worden door een thema. Het thema van het Het Parcours 2018 is: “Cultuur, Smaakt naar Meer”. Het Parcours wordt ook wel eens als een traktatie van vele culturele amuses gezien. Het uitgebreide, gevarieerde en hoogstaande culturele aanbod van de komende editie moet ervoor gaan zorgen dat de bezoeker geïnspireerd raakt en zich meer verbonden gaat voelen met het kunst- en cultuuraanbod dat de stad Maastricht te bieden heeft. De performances die gaan plaatsvinden moeten voor het publiek naar meer smaken, dat is een van de primaire doelen van Het Parcours. Natuurlijk zijn eet- en drinkgewoonten en gastronomische ontwikkelingen ook een groot deel van een cultuur. Waar bijvoorbeeld stichting La Saison Culinaire volledig draait om deze kant van de Maastrichtse/Limburgse cultuur en het alles uit de kast haalt om deze bijzondere kant uit te lichten, heeft de opening van het culturele seizoen zich hier tot nu toe niet veel mee bezig gehouden.

Door het thema aan gastronomie, eten & drinken te linken, ontstaat er een compleet plaatje van de culturele activiteit. Bovendien wordt het geheel wat laagdrempeliger. Waar het woord ‘cultuur’ vaak bepaalde verwachtingen schept bij het publiek en hiermee soms een afstand wordt opgeroepen, doet eten en drinken juist het tegenovergestelde. Door gastronomie een meer aanwezig aspect te laten zijn van het evenement, zal er direct een groter publiek aangesproken worden, dat wellicht in eerste instantie niet overtuigd was. Een cultureel avondje uit naar het theater wordt niet voor niets in bijna alle gevallen voorgegaan dan wel afgesloten met een hapje en een drankje. Deze connectie zou er op een ‘cultureel dagje uit’ als Het Parcours ook moeten zijn. Zeker in een stad als Maastricht, die bovenal als bourgondisch en culinair aantrekkelijk beschreven wordt. Daarbij is er in het kader van ‘smaken verschillen’ natuurlijk geen betere dag om cultuur te proeven dan tijdens Het Parcours: de dag waarop er een genereus aanbod te vinden is op variatie in genre en er dus ‘voor ieder wat wils’ is.